Als je Google Chrome in je bedrijf gebruikt, ben je waarschijnlijk bekend met extensies. Deze handige tools kunnen je browse-ervaring op talloze manieren verbeteren, van het blokkeren van vervelende advertenties tot het verminderen van afleidingen.
Extensies zijn ongelooflijk populair omdat ze zoveel functionaliteit aan je browser kunnen toevoegen. Maar net zoals je voorzichtig moet zijn bij het installeren van nieuwe apps op je telefoon, moet je ook voorzichtig zijn bij het toevoegen van nieuwe extensies aan je browser. Dat komt omdat ze een risico op malware met zich meebrengen.
Malware is een afkorting voor schadelijke software – dat is elke software die opzettelijk is ontworpen om schade toe te brengen aan een computer, server of netwerk. Cybercriminelen gebruiken malware om gegevens te stelen, systemen te kapen en zelfs je bankrekeningen leeg te halen.
Google Chrome heeft ongeveer 65% van het marktaandeel van browsers wereldwijd, waardoor het veruit de populairste browser is. Deze populariteit maakt Chrome een belangrijk doelwit voor cybercriminelen. Hoewel cyberaanvallen soms kwetsbaarheden in de browser zelf uitbuiten, is er een gemakkelijkere manier om Chrome-gebruikers te targeten: via kwaadaardige extensies die malware bevatten.
Hoewel Google streng toezicht houdt op zijn Chrome Web Store, blijft het risico bestaan. Een recent rapport beweert dat 280 miljoen mensen een met malware geïnfecteerde Chrome-extensie hebben geïnstalleerd tussen juli 2020 en februari 2023. Dat is een enorm aantal en benadrukt het belang van waakzaamheid.
Verrassend genoeg bleven veel kwaadaardige extensies lange tijd beschikbaar voor download in de Chrome Web Store. Gemiddeld bleven met malware gevulde extensies 380 dagen beschikbaar, terwijl die met kwetsbare code ongeveer 1.248 dagen beschikbaar waren. Een bijzonder beruchte extensie was 8,5 jaar downloadbaar voordat deze werd verwijderd.
Hoe kun je jezelf en je bedrijf beschermen tegen deze kwaadaardige extensies? Hier zijn vijf stappen die we aanbevelen:
- Externe beoordelingen: Aangezien het controleren van beoordelingen en recensies in de Chrome Web Store niet altijd betrouwbaar is (veel kwaadaardige extensies hebben geen recensies), zoek naar externe beoordelingen van vertrouwde tech-sites om te beoordelen of een extensie veilig is.
- Machtigingen: Wees voorzichtig als een extensie om meer machtigingen vraagt dan zou moeten. Als een nieuwe extensie uitgebreide toegang tot je gegevens of systeem vraagt, kan dit een rode vlag zijn.
- Beveiligingssoftware: Gebruik robuuste software om malware te detecteren voordat het schade kan aanrichten. Dit is je laatste verdedigingslinie als je per ongeluk een kwaadaardige extensie installeert.
- Noodzaak: Overweeg voordat je nieuwe software of browserextensies installeert of je het echt nodig hebt. Vaak kun je dezelfde functionaliteit bereiken door een website te bezoeken.
- Betrouwbare bronnen: Installeer alleen extensies van betrouwbare bronnen of bekende softwareleveranciers. Dit vermindert het risico op het downloaden van een schadelijke extensie aanzienlijk.
Chrome is de populairste browser, wat betekent dat het altijd een doelwit zal zijn voor cybercriminelen. Het beveiligingsteam van Google werkt hard om elke Chrome-extensie te beoordelen om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn, maar het is nog steeds cruciaal om waakzaam te zijn.
Als je niet zeker weet of je extensies veilig zijn of als je meer advies wilt over het beveiligen van je bedrijf, kan ons team helpen. Neem contact op.